‘Morning Sickness’ Pergi Jauh-Jauh

“…….tak laratnya la hari ni asyik muntah je. Pagi-pagi mesti muntah. Normal ke muntah-muntah ni. ‘Morning Sickness’ Perji Jauh-Jauh’….

Mesti ramai ibu-ibu yang mengalami situasi macam ni kan. Hari ni kita nak kongsi kan cara-cara mengatasi  ‘morning Sickness’.

Apa itu Morning Sickness?  Morning sickness adalah situasi dimana mual dan muntah yang dialami oleh beberapa ibu hamil pada awal trimester kehamilan. Situasi ini yang biasanya akan  terjadi sepanjang hari, meski istilah morning sickness itu sendiri sering disalahartikan sebagai gejala mual dan muntah pada setiap pagi sahaja. Walaupun  tidak membahayakan ibu dan baby,  morning sickness ini mungkin akan menggangu aktiviti harian kita. Pada sesetengah ibu hamil, morning sickness akan menjadi teruk hingga menyebabkan mual dan muntah yang  parah (hyperemesis gravidarium). Jika keadaan ini berlaku, mesti dapatkan rawatan doctor. Kebiasaan nya Morning Sickness ni akan hilang pada bulan ketiga kehamilan. Namun, ada jugak akan berlarutan sehingga bulan kelima kehamilan.

Factor gejala Morning Sickness

Kebiassan nya Morning Sickness terjadi kerana perubahan hormon semasa hamil tiga bulan pertama (trimester pertama). Terdapat beberapa factor yang dianggap dapat meningkatkan risiko ibu hamil mengalami Morning Sickness.  Diantaranya:-

  • Hamil anak pertama
  • Pernah mengalami Morning Sickness di kehamilan pertama
  • Sejarah keluarga yang mengalami Morning Sickness yang teruk
  • Memiliki sejarah mabuk kenderaan

Selain factor-faktor tersebut, Morning Sickness boleh terjadi di sebabkan stress dan obesity

 

 

10 cara mengatasi loya dan muntah ketika hamil

  1. Makan dalam kuantiti kecil
  2. Elak makanan yang pedas dan berlemak
  3. Jangan ‘skip’ sarapan
  4. Makan snek berkhasiat
  5. Banyak minum air kosong
  6. Minum Teh halia
  7. Menghidu minyak aromaterapi
  8. Alihkan perhatian
  9. Hirup udara segar
  10. Rehat yang secukupnya

 

JUS HUMAIRA DANITA

Mencari SET BERPANTANG TRADISIONAL VERSION MODEN yang MUDAH GUNA & TAK LECEH?
Jom Klik:
📲 http://www.wasap.my/60192080948/SBDANITA

📲 http://www.wasap.my/60193700948/SBDANITA

📲 http://www.wasap.my/60193080948/SBDANITA

📲 http://www.wasap.my/60102050948/SBDANITA

atau layari website untuk order, www.danita.com.my

Leave A Response

* Denotes Required Field