BENGKAK PAYUDARA : Ketahui Simptom, Punca, dan Penyelesaiannya.

Payudara membengkak adalah salah satu cabaran dalam penyusuan susu ibu. Ia adalah tanda susu dihasilkan semakin banyak sehingga bahagian payudara berasa teramat sakit, sampai adakalanya ibu perlu mengambil ubat penahan sakit kerana rasa sakit yang begitu teruk. Payudara yang bengkak juga berasa hangat dan panas serta kulitnya terik dan tegang, dan terdapat ketulan-ketulan. Bengkak payudara…

Baca Lagi →

Obesiti : Risiko dan Cara Mengatasi kepada ibu hamil

Berat badan berlebihan atau obesiti adalah masalah yang sering merunsingkan ibu hamil. Ini kerana ibu hamil yang obes akan cenderung untuk menghadapi beberapa risiko ketika sedang mengandung, sewaktu melahirkan, dan selepas bersalin. Antara masalah yang sering dihadapi oleh ibu hamil yang obes ialah: 1. Keguguran – risiko kematian bayi di dalam kandungan meningkat jika berat…

Baca Lagi →

Menu Ringkas Semasa Berpantang

 

Baca Lagi →

EPISIOTOMI : 10 Tips Penjagaan Mudah

Episiotomi biasa dilakukan untuk ibu yang bersalin buat pertama kali secara normal. Episiotomi ini ialah dimana faraj ibu digunting sedikit oleh doktor bagi mengelakkan koyakan yang tidak terkawal semasa proses meneran serta memudahkan bayi keluar. Ibu-ibu perlu menjaga dengan rapi luka episiotomi ini untuk menpercepatkan proses penyembuhan dan mengelakkan daripada terkena jangkitan kuman. Ibu juga…

Baca Lagi →

5 Tips Mengharungi Keguguran Tak Terduga

Siapa yang sanggup mengharungi keguguran? Bukan mudah melalui detik kehilangan cahaya mata yang dinanti-nantikan. Rasanya baru beberapa minggu yang lalui ibu dan ayah tersenyum girang bila doktor confirmkan yang kalian bakal menimang cahaya mata. Biarpun hanya melihat si kecil melalui ultrasound, anda tahu dia sedang membesar dalam rahim anda. Malangnya harapan berkecai dengan tiba-tiba. Belum…

Baca Lagi →

5 Tips Pemakanan Untuk Pemulihan Selepas Bersalin

Alhamdulillah, si comel yang dinanti-nanti sudah selamat dilahirkan. Congrates ya! Tentu ibu-ibu rasa lega sebab satu lagi fasa dah selesai iaitu fasa bersalin. Sekarang dah masuk ke fasa baru pula, berpantang. Kalau nak diikutkan, banyak perkara yang perlu diambil perhatian ketika dalam pantang ni. Ini termasuklah penjagaan fizikal, emosi dan mental ibu, diet dan pemakanan…

Baca Lagi →

6 Tips Agar Cekal Berpantang Sendiri

Berpantang selepas bersalin.. tak boleh culas, tak boleh malas, tak boleh take for granted sekalipun anda sudah ada pengalaman bersalin sebelum ini. Lain anak, lain pengalaman melahirkannya. Kalau berpantang di rumah mak lain cerita.. Mak sentiasa ada untuk mengawasi kita dan mengingatkan itu ini. Tapi kalu terpaksa atau memilih untuk berpantang sendiri macam mana? Jangan…

Baca Lagi →

Morning Sickness – Perlu Risau Ke ?

Morning Sickness – Perlu Risau Ke ?

Morning sickness is completely normal. Saya yakin semua ibu-ibu bersetuju dengan statement ini. Tapi, masih normal ke kalau mual, muntah, pening sepanjang hari sampai nak makan dan minum pun tak boleh? Asal masuk jer mesti keluar balik, tak boleh nak ditahan-tahan lagi. Pernah dengar hyperemesis gravidarum? Inilah medical term bagi komplikasi alahan ketika hamil yang…

Baca Lagi →

5 Tips Menangani Morning Sickness

Sebagai sambungan artikel baru-baru ini iaitu 5 Penyebab Morning Sickness, kali ini saya kongsikan pula tips bagi menanganinya. Mahu tidak mahu, majoriti ibu hamil terutamanya yang hamil buat kali pertama terpaksa melalui fasa ini. Alahai kesiannya.. Bertenang ya, jangan stress-stress tau. Insya Allah sementara jer. Jom kita lihat 5 tips menangani morning sickness.   (1)…

Baca Lagi →

5 Penyebab Morning Sickness.. Ibu Muda Mesti Tak Tahu

5 PENYEBAB MORNING SICKNESS

Morning sickness atau alahan ketika mengandung merupakan salah satu episod kehamilan yang tak dapat dielakkan lebih 50% ibu mengandung. Namanya sahaja morning sickness, tapi rata-rata ibu mengandung bukan sahaja mengalaminya di waktu pagi, sebaliknya ada yang loya, muntah, pening, tak boleh bau itu ini, lemah tak bermaya hingga ke malam hari. Pengalaman morning sickness mungkin…

Baca Lagi →

Page 6 of 9