Ibu Hamil Sekalian, Pastikan 9 Makanan Ini Termasuk Dalam Checklist Diet Hamil Anda Ya!

Apabila berbicara bab memenuhi selera ibu hamil ni, sebenarnya penting untuk menitik beratkan keperluan kedua-dua ibu dan bayi. Andai kata berat badan anda tidak naik secukupnya ketika trimester pertama akibat morning sickness yang teruk, berkemungkinan stimulasi rasa lapar berperanan untuk ‘catch-up’ keperluan tubuh yang mungkin terabai ketika itu. Jadi makanlah dan ‘catch-up’lah tetapi harus tekankan…

Baca Lagi →

Kenapa Perut Asyik Lapar Ketika Hamil? No. 3 Tu Buat Anda Tak Rasa Bersalah Sangat Nak Makan Lebih Sikit..

Alhamdulillah, bila usia kandungan dah menginjak ke trimester kedua biasanya morning sickness yang anda alami semakin OK. Bila morning sickness berkurang, selera pula bertambah! Time ni memang berselera makan, nak makan apa sebut saja sudah tentu En. Suami tolong belikan. Alasan paling popular, mengidam! Sedar tak sedar berat badan bertambah berkilo-kilo sampai terkezzzut nurse dekat…

Baca Lagi →

Rasa Tidak Selesa Ketika Mengandung

Hamil itu saat yang paling indah. Lebih-lebih lagi bila perut mengeras. Terasa sangat pergerakan bayi dalam perut. Bagaikan sedang ‘main bola’ dalam perut kita. Jika anak sudah besar, terasa rindu ingin hamil lagi. Namun, bukan yang indah-indah sahaja. Ada juga saat tidak selesa. Antaranya ialah: 1. Rasa ‘ngilu’ Ngilu? Nyilu? Susah mahu gambarkan dengan kata-kata.…

Baca Lagi →

‘ Sakit Kontraksi ‘ Bakal Ibu Perlu Sedia Alaminya

Bila sudah tiba masanya untuk melahirkan anak, apa yang anda akan rasa adalah ‘sakit kontraksi’. Apa tu? Sakit kontraksi “Contraction pain” adalah satu rasa kesakitan yang akan dialami secara berbeza bagi setiap individu. Ramai yang berpendapat bahawa sakit ini adalah lebih sakit dari ketika bersalin. Tetapi, jangan risau, contraction pain adalah tanda bahawa tubuh badan…

Baca Lagi →

Pembunuh Senyap Ketika Wanita Berpantang

Anda pasti biasa mendengar tentang insiden tumpah darah selepas bersalin, kan? Tapi, pernahkah anda dengar tentang PULMONARY EMBOLISM? Ha, ini salah satu pembunuh senyap ketika wanita dalam proses berpantang! Ia adalah penyakit darah beku dalam saluran darah ke paru-paru. Menurut Dr. Mardiana Kipli, penyakit darah beku ini jarang berlaku namun ia mampu mengakibatkan kematian secara…

Baca Lagi →

Inilah 5 Punca Morning Sickness Yang Perlu Anda Tahu

Morning sickness atau alahan ketika mengandung merupakan salah satu episode kehamilan yang tak dapat dielakkan. Ia dialami lebih 50% ibu mengandung. Namanya sahaja morning sickness, tapi rata-rata ibu mengandung bukan sahaja mengalaminya di waktu pagi, sebaliknya ada yang loya, muntah, pening, tak boleh bau itu dan ini, lemah tak bermaya hingga ke malam hari. Pengalaman…

Baca Lagi →

Baru Hamil 6 Bulan Kaki Dah Sembab.. Normal Ke?

Umum mengetahui ibu hamil sering mengalami kaki sembab terutamanya dalam trimester ketiga kehamilan. Tapi bagaimana pula kes-nya kalau baru menginjak ke trimester kedua.. Kaki dah mula sembab.. Normal ke? Bagi menjawab persoalan ibu-ibu hamil di luar sana, kali ni topik artikel Danita Maternity berkenaan dengan sembab atau dalam “medical term”nya edema. Jom baca apa sebenarnya…

Baca Lagi →

Uniknya Kelahiran Sepasang Kembar

Assalamualaikum mommies 🙂 Semoga berada dalam keadaan sihat sejahtera dan happy happy selalu.  Entri kali ini akan mengupas serba sedikit tentang kelahiran bayi kembar.  Satu topik yang menjadi kegemaran para ibu di luar sana kerana bayi kembar sentiasa menjadi perhatian dan dianggap satu kelahiran yang sangat unik dan istimewa.  Tidak ramai ibu yang berpeluang merasa…

Baca Lagi →

Waspada Urutan Ketika Hamil

Assalamualaikum dan salam sejahtera 🙂 Hari ni kita nak cerita serba sikit tentang urutan untuk ibu yang sedang hamil.  Bukan semasa berpantang je kena berurut, semasa hamil pun dibolehkan.  Antaranya adalah untuk menenangkan emosi serta mengurangkan ketegangan otot dan urat saraf. Tetapi awas, bukan semua bahagian boleh diurut. Urutan tidak digalakkan semasa awal kehamilan kerana…

Baca Lagi →

Perkembangan Janin Sepanjang Kehamilan

Assalamualaikum dan salam sejahtera mommy 🙂 Sudah usia keberapa kandungan mommy setakat ini? Mesti bermacam-macam perasaan bermain pada ketika ini kan? Rasa gembira, teruja, risau, atau berdebar-debar menanti kelahiran si kecil.  Normal semua tu, lebih-lebih lagi yang baru first time merasai pengalaman mengandung.  Pastinya ini merupakan pengalaman yang paling manis ketika bergelar isteri 😉 Adakah…

Baca Lagi →

Page 1 of 8