BERPANTANG CARA TRADISI DALAM DUNIA MODEN

Dalam kehidupan yang serba moden sekarang ni, jangan kita lupa pada cara berpantang tradisional. Selagi kita bergelar wanita, penjagaan dalaman dan luaran perlu di utamakan. Begitu juga perihal selepas bersalin. Sesungguhnya pelbagai kaedah dan rawatan yang disajikan kepada ibi-ibu moden sekarang. Namun yang demikian, amalan atau cara-cara berpantang tradisi jangan la kita lupakan. Hari ni…

Baca Lagi →

DIABETES KETIKA HAMIL : PUNCA & KESANNYA

  Seronoknya bila kita tahu yang kita dah hamil kan. Tak sabar nak bagi tahu semua orang teruma suami. Mesti die terkejut. Bila hamil ni, nafsu makan meningkat. Makan ikut suka je. No..no..no.. jangan macam tu tau mommys. Kalau kita tak jaga makan, potensi untuk dapat Diabetes tinggi tau.. Hari ni Team Danita nak kongsikan…

Baca Lagi →

JANGAN AMBIL MUDAH HB RENDAH

“Alahai,,’merah’ lagi HB aku bulan ni. Mesti kene marah dengan nurse. Habisla nurse Tanya macam-macam nanti. Apa bahayanya hb rendah ni sebenarnya? Bagi ibu-ibu mengandung, istilah ‘HB LOW’ atau ‘HB RENDAH’ adalah masalah yang paling kerap didengari. Dari segi perubatan, hb low di sebut sebagai ANEMIA. Anemia berpunca daripada kekurangan hemoglobin (Hb) dalam sel darah merah.…

Baca Lagi →

‘Morning Sickness’ Pergi Jauh-Jauh

“…….tak laratnya la hari ni asyik muntah je. Pagi-pagi mesti muntah. Normal ke muntah-muntah ni. ‘Morning Sickness’ Perji Jauh-Jauh’….” Mesti ramai ibu-ibu yang mengalami situasi macam ni kan. Hari ni kita nak kongsi kan cara-cara mengatasi  ‘morning Sickness’. Apa itu Morning Sickness?  Morning sickness adalah situasi dimana mual dan muntah yang dialami oleh beberapa ibu…

Baca Lagi →

JANGAN ‘SKIP’ MAKAN ASID FOLID

“Tak boleh nak telan asid folid ni tiap-tiap hari. Boleh ke tak nak makan asid folid ni”. Asid folik memang sinonim dengan ibu mengandung. Malah, wanita yang sedang merancang untuk hamil juga disarankan untuk mengambilnya sebagai langkah awal dan persediaan bagi kehamilan yang sihat. Nanti kalau pergi checkup kat klinik kesihatan, mesti nurse tanya asid…

Baca Lagi →

5 Perkara Paling BEST Ketika Trimester Kedua

Tentu banyak perkara bermain-main difikiran anda ketika mula-mula dapat tahu anda hamil beberapa bulan lepas. Happy tu memang tak payah cakap lah, tapi pada masa yang sama keterujaan tu bercampur-baur juga dengan persoalan seperti ubat atau supplement mana nak kena makan ni, atau nak bagi baby nama apa ya, atau boleh ke bersama suami ketika…

Baca Lagi →

Hi, Si Comel Mama! Tengah Buat Apa Tu?

Cer usap perut sikit.. Apabila menginjak ke trimester kedua, baby bump dah semakin obvious kan? Masa ni biasanya orang dah mula perasan yang anda hamil. Rasa-rasanya dah ramai yang mula buat koleksi baju maternity, almaklumlah baju-baju biasa semuanya dah sendat. Penting untuk anda pastikan pakaian yang anda pakai ketika hamil bukan saja cantik malah cukup…

Baca Lagi →

7 Makanan Makan Ketika Hamil ?

Apabila masuk bab pemakanan, keperluan nutrisi kedua-dua ibu dan bayi haruslah diberikan keutamaan. Andai kata berat badan anda tidak naik secukupnya ketika trimester pertama akibat morning sickness yang teruk, berkemungkinan stimulasi rasa lapar berperanan untuk ‘catch-up’ keperluan tubuh yang mungkin terabai ketika itu. Perhatikan jumlah pengambilan kalori harian ketika hamil; dan untuk pengetahuan, anda hanya…

Baca Lagi →

3 Perkara Paling BEST Tentang Morning Sickness ??

Menurut kajian, lebih 50% ibu hamil mengalami morning sickness. Pendek kata, morning sickness is completely normal bezanya, teruk dengan tak teruk je. Saya yakin semua ibu-ibu bersetuju dengan statement ini. Tapi, masih normal ke kalau mual, muntah, pening sepanjang hari sampai nak makan dan minum pun tak boleh. Asal masuk jer mesti keluar balik, tak…

Baca Lagi →

Ibu Hamil Sekalian, Pastikan 9 Makanan Ini Termasuk Dalam Checklist Diet Hamil Anda Ya!

Apabila berbicara bab memenuhi selera ibu hamil ni, sebenarnya penting untuk menitik beratkan keperluan kedua-dua ibu dan bayi. Andai kata berat badan anda tidak naik secukupnya ketika trimester pertama akibat morning sickness yang teruk, berkemungkinan stimulasi rasa lapar berperanan untuk ‘catch-up’ keperluan tubuh yang mungkin terabai ketika itu. Jadi makanlah dan ‘catch-up’lah tetapi harus tekankan…

Baca Lagi →

Page 1 of 9