JANGAN ‘SKIP’ MAKAN ASID FOLID

“Tak boleh nak telan asid folid ni tiap-tiap hari. Boleh ke tak nak makan asid folid ni”. Asid folik memang sinonim dengan ibu mengandung. Malah, wanita yang sedang merancang untuk hamil juga disarankan untuk mengambilnya sebagai langkah awal dan persediaan bagi kehamilan yang sihat. Nanti kalau pergi checkup kat klinik kesihatan, mesti nurse tanya asid…

Baca Lagi →

5 Perkara Paling BEST Ketika Trimester Kedua

Tentu banyak perkara bermain-main difikiran anda ketika mula-mula dapat tahu anda hamil beberapa bulan lepas. Happy tu memang tak payah cakap lah, tapi pada masa yang sama keterujaan tu bercampur-baur juga dengan persoalan seperti ubat atau supplement mana nak kena makan ni, atau nak bagi baby nama apa ya, atau boleh ke bersama suami ketika…

Baca Lagi →

Hi, Si Comel Mama! Tengah Buat Apa Tu?

Cer usap perut sikit.. Apabila menginjak ke trimester kedua, baby bump dah semakin obvious kan? Masa ni biasanya orang dah mula perasan yang anda hamil. Rasa-rasanya dah ramai yang mula buat koleksi baju maternity, almaklumlah baju-baju biasa semuanya dah sendat. Penting untuk anda pastikan pakaian yang anda pakai ketika hamil bukan saja cantik malah cukup…

Baca Lagi →

7 Makanan Makan Ketika Hamil ?

Apabila masuk bab pemakanan, keperluan nutrisi kedua-dua ibu dan bayi haruslah diberikan keutamaan. Andai kata berat badan anda tidak naik secukupnya ketika trimester pertama akibat morning sickness yang teruk, berkemungkinan stimulasi rasa lapar berperanan untuk ‘catch-up’ keperluan tubuh yang mungkin terabai ketika itu. Perhatikan jumlah pengambilan kalori harian ketika hamil; dan untuk pengetahuan, anda hanya…

Baca Lagi →

3 Perkara Paling BEST Tentang Morning Sickness ??

Menurut kajian, lebih 50% ibu hamil mengalami morning sickness. Pendek kata, morning sickness is completely normal bezanya, teruk dengan tak teruk je. Saya yakin semua ibu-ibu bersetuju dengan statement ini. Tapi, masih normal ke kalau mual, muntah, pening sepanjang hari sampai nak makan dan minum pun tak boleh. Asal masuk jer mesti keluar balik, tak…

Baca Lagi →

Ibu Hamil Sekalian, Pastikan 9 Makanan Ini Termasuk Dalam Checklist Diet Hamil Anda Ya!

Apabila berbicara bab memenuhi selera ibu hamil ni, sebenarnya penting untuk menitik beratkan keperluan kedua-dua ibu dan bayi. Andai kata berat badan anda tidak naik secukupnya ketika trimester pertama akibat morning sickness yang teruk, berkemungkinan stimulasi rasa lapar berperanan untuk ‘catch-up’ keperluan tubuh yang mungkin terabai ketika itu. Jadi makanlah dan ‘catch-up’lah tetapi harus tekankan…

Baca Lagi →

Kenapa Perut Asyik Lapar Ketika Hamil? No. 3 Tu Buat Anda Tak Rasa Bersalah Sangat Nak Makan Lebih Sikit..

Alhamdulillah, bila usia kandungan dah menginjak ke trimester kedua biasanya morning sickness yang anda alami semakin OK. Bila morning sickness berkurang, selera pula bertambah! Time ni memang berselera makan, nak makan apa sebut saja sudah tentu En. Suami tolong belikan. Alasan paling popular, mengidam! Sedar tak sedar berat badan bertambah berkilo-kilo sampai terkezzzut nurse dekat…

Baca Lagi →

Rasa Tidak Selesa Ketika Mengandung

Hamil itu saat yang paling indah. Lebih-lebih lagi bila perut mengeras. Terasa sangat pergerakan bayi dalam perut. Bagaikan sedang ‘main bola’ dalam perut kita. Jika anak sudah besar, terasa rindu ingin hamil lagi. Namun, bukan yang indah-indah sahaja. Ada juga saat tidak selesa. Antaranya ialah: 1. Rasa ‘ngilu’ Ngilu? Nyilu? Susah mahu gambarkan dengan kata-kata.…

Baca Lagi →

‘ Sakit Kontraksi ‘ Bakal Ibu Perlu Sedia Alaminya

Bila sudah tiba masanya untuk melahirkan anak, apa yang anda akan rasa adalah ‘sakit kontraksi’. Apa tu? Sakit kontraksi “Contraction pain” adalah satu rasa kesakitan yang akan dialami secara berbeza bagi setiap individu. Ramai yang berpendapat bahawa sakit ini adalah lebih sakit dari ketika bersalin. Tetapi, jangan risau, contraction pain adalah tanda bahawa tubuh badan…

Baca Lagi →

Pembunuh Senyap Ketika Wanita Berpantang

Anda pasti biasa mendengar tentang insiden tumpah darah selepas bersalin, kan? Tapi, pernahkah anda dengar tentang PULMONARY EMBOLISM? Ha, ini salah satu pembunuh senyap ketika wanita dalam proses berpantang! Ia adalah penyakit darah beku dalam saluran darah ke paru-paru. Menurut Dr. Mardiana Kipli, penyakit darah beku ini jarang berlaku namun ia mampu mengakibatkan kematian secara…

Baca Lagi →

Page 1 of 9