5 Tips Mengharungi Keguguran Tak Terduga

Siapa yang sanggup mengharungi keguguran? Bukan mudah melalui detik kehilangan cahaya mata yang dinanti-nantikan. Rasanya baru beberapa minggu yang lalui ibu dan ayah tersenyum girang bila doktor confirmkan yang kalian bakal menimang cahaya mata. Biarpun hanya melihat si kecil melalui ultrasound, anda tahu dia sedang membesar dalam rahim anda. Malangnya harapan berkecai dengan tiba-tiba. Belum…

Baca Lagi →

5 Tips Pemakanan Untuk Pemulihan Selepas Bersalin

Alhamdulillah, si comel yang dinanti-nanti sudah selamat dilahirkan. Congrates ya! Tentu ibu-ibu rasa lega sebab satu lagi fasa dah selesai iaitu fasa bersalin. Sekarang dah masuk ke fasa baru pula, berpantang. Kalau nak diikutkan, banyak perkara yang perlu diambil perhatian ketika dalam pantang ni. Ini termasuklah penjagaan fizikal, emosi dan mental ibu, diet dan pemakanan…

Baca Lagi →

6 Tips Agar Cekal Berpantang Sendiri

Berpantang selepas bersalin.. tak boleh culas, tak boleh malas, tak boleh take for granted sekalipun anda sudah ada pengalaman bersalin sebelum ini. Lain anak, lain pengalaman melahirkannya. Kalau berpantang di rumah mak lain cerita.. Mak sentiasa ada untuk mengawasi kita dan mengingatkan itu ini. Tapi kalu terpaksa atau memilih untuk berpantang sendiri macam mana? Jangan…

Baca Lagi →

Morning Sickness – Perlu Risau Ke ?

Morning Sickness – Perlu Risau Ke ?

Morning sickness is completely normal. Saya yakin semua ibu-ibu bersetuju dengan statement ini. Tapi, masih normal ke kalau mual, muntah, pening sepanjang hari sampai nak makan dan minum pun tak boleh? Asal masuk jer mesti keluar balik, tak boleh nak ditahan-tahan lagi. Pernah dengar hyperemesis gravidarum? Inilah medical term bagi komplikasi alahan ketika hamil yang…

Baca Lagi →

5 Tips Menangani Morning Sickness

Sebagai sambungan artikel baru-baru ini iaitu 5 Penyebab Morning Sickness, kali ini saya kongsikan pula tips bagi menanganinya. Mahu tidak mahu, majoriti ibu hamil terutamanya yang hamil buat kali pertama terpaksa melalui fasa ini. Alahai kesiannya.. Bertenang ya, jangan stress-stress tau. Insya Allah sementara jer. Jom kita lihat 5 tips menangani morning sickness.   (1)…

Baca Lagi →

5 Penyebab Morning Sickness.. Ibu Muda Mesti Tak Tahu

5 PENYEBAB MORNING SICKNESS

Morning sickness atau alahan ketika mengandung merupakan salah satu episod kehamilan yang tak dapat dielakkan lebih 50% ibu mengandung. Namanya sahaja morning sickness, tapi rata-rata ibu mengandung bukan sahaja mengalaminya di waktu pagi, sebaliknya ada yang loya, muntah, pening, tak boleh bau itu ini, lemah tak bermaya hingga ke malam hari. Pengalaman morning sickness mungkin…

Baca Lagi →

9 Sebab Kenapa Anda Mungkin Akan Bersalin Secara Pembedahan

Salam ibu-ibu sekalian. Hari ni Kak Danita nak share tentang 9 sebab kenapa anda mungkin akan bersalin secara pembedahan. Nauzubillah, seboleh-bolehnya kita semua nak bersalin secara normal kan? Tapi kadang-kala perancangan Allah lebih baik dan kita tak dapat mengelak dari risiko bersalin secara pembedahan. Bergantung kepada situasi, kadang-kadang, bersalin secara pembedahan lebih selamat untuk anda…

Baca Lagi →

Tips Pemakanan dan Diet Selepas Kelahiran Secara Pembedahan

Pemakanan yang baik penting untuk mempercepatkan penyembuhan selepas bersalin dan membekalkan anda dengan tenaga yang diperlukan. Sebenarnya, pemakanan berkhasiat yang telah anda amalkan sepanjang waktu kehamilan adalah permulaan yang baik yang seharusnya diteruskan sewaktu proses pemulihan selepas bersalin. Sebagaimana sewaktu anda mengandung, makanan yang kaya dengan Protein, Vitamin C dan Zat Besi amat perlu untuk…

Baca Lagi →

8 Tips Penjagaan Ibu Bersalin Secara Pembedahan

Alhamdulillah, si comel yang selama ini ditunggu-tunggu sudah selamat dilahirkan ke dunia. Walaupun tidak melalui proses bersalin secara normal, syukurlah segalanya sudah selamat. Sekarang fokus utama adalah untuk pemulihan ibu-ibu dan juga penjagaan si comel anda. Hari-hari selepas kelahiran bayi anda, mungkin menjadi masa yang paling mencabar bagi ibu-ibu dan keluarga. Tempoh ini boleh menjadi…

Baca Lagi →

Kelahiran Secara C-Section: 10 Perkara Yang Jarang Diberitahu!

Pembedahan Caesarean atau C-Section adalah pembedahan di mana pakar bedah akan membuat potongan pada perut dan rahim (uterus) agar bayi anda boleh dilahirkan. Pembedahan ini adalah biasa bagi wanita yang mengandung. Kali ini Kak Danita nak share dengan anda apa sebenarnya yang berlaku ketika pembedahan C-section dilakukan. Biasanya, perkara ini sering ter’missed-out’ dalam perkongsian pengalaman…

Baca Lagi →

Page 6 of 8