Tips Pemakanan dan Diet Selepas Kelahiran Secara Pembedahan

Pemakanan yang baik penting untuk mempercepatkan penyembuhan selepas bersalin dan membekalkan anda dengan tenaga yang diperlukan. Sebenarnya, pemakanan berkhasiat yang telah anda amalkan sepanjang waktu kehamilan adalah permulaan yang baik yang seharusnya diteruskan sewaktu proses pemulihan selepas bersalin. Sebagaimana sewaktu anda mengandung, makanan yang kaya dengan Protein, Vitamin C dan Zat Besi amat perlu untuk…

Baca Lagi →

8 Tips Penjagaan Ibu Bersalin Secara Pembedahan

Alhamdulillah, si comel yang selama ini ditunggu-tunggu sudah selamat dilahirkan ke dunia. Walaupun tidak melalui proses bersalin secara normal, syukurlah segalanya sudah selamat. Sekarang fokus utama adalah untuk pemulihan ibu-ibu dan juga penjagaan si comel anda. Hari-hari selepas kelahiran bayi anda, mungkin menjadi masa yang paling mencabar bagi ibu-ibu dan keluarga. Tempoh ini boleh menjadi…

Baca Lagi →

Kelahiran Secara C-Section: 10 Perkara Yang Jarang Diberitahu!

Pembedahan Caesarean atau C-Section adalah pembedahan di mana pakar bedah akan membuat potongan pada perut dan rahim (uterus) agar bayi anda boleh dilahirkan. Pembedahan ini adalah biasa bagi wanita yang mengandung. Kali ini Kak Danita nak share dengan anda apa sebenarnya yang berlaku ketika pembedahan C-section dilakukan. Biasanya, perkara ini sering ter’missed-out’ dalam perkongsian pengalaman…

Baca Lagi →

Air Ketuban Dan Kepentingannya Dalam Kehamilan

Pernah dengarkan, apabila ibu-ibu scan baby dalam kandungan, sonographer atau doktor akan beritahu, ‘air ketuban puan ok, cukup untuk baby’. Kali ini, Kak Danita nak share info tentang cecair amnion atau air ketuban pula. Semoga bermanfaat! Apakah cecair amnion, dan apa fungsinya? Semasa mengandung, bayi anda diimbangi di dalam sebuah beg berisi cecair (cecair amniotik)…

Baca Lagi →

Dilema Ibu Menyusu: Alamak! Baby Kenyang Ke Tak Ni?

Wahai ibu-ibu, ketahuilah bahawa semua ibu boleh menghasilkan susu yang mencukupi untuk bayi mereka, walaupun terdapat segelintir kecil wanita yang tidak mempunyai susu yang cukup, tetapi hal ini adalah sangat luar biasa, dan sering dikaitkan dengan masalah perubatan. Secara fisiologinya, wanita mempunyai sepasang buah dada, tujuannya agar mereka dapat menyusukan bayi kembar serentak pada satu-satu…

Baca Lagi →

Set Bersalin Danita Pakej Diamond

Mari Kita Lihat Apa Komponen-Komponen Dalam Set Bersalin Danita Minyak Serai Wangi (Bernilai RM35) Serai wangi memang popular dalam perubatan tradisional Melayu. Antara ciri-ciri dan kelebihan Minyak Serai Wangi adalah: Berbau harum macam minyak aromaterapi, melegakan dan selesa! Tak panas, jadi memang sesuai digunakan sebagai minyak urut Juga boleh legakan perut kembung, senggugut, merawat gigitan…

Baca Lagi →

Perubahan Payudara Ketika Hamil

Tahniah di atas kehamilan anda. Tentu sekarang ni anda sangat teruja bukan? Ok, hari ini Kak Danita nak berkongsi tentang perubahan yang perlu anda expect ketika hamil, terutamanya berkaitan dengan payudara anda. Perubahan payudara adalah normal kerana ia berkembang sebagai persediaan untuk menyambut kedatangan bayi anda. Apa Perubahan Payudara Semasa Mengandung Yang Perlu Anda Expect?…

Baca Lagi →

Siri 2 Anemia: Rawatan untuk Anemia ketika Hamil

Jika anda mengalami anemia semasa kehamilan, anda mungkin perlu mula mengambil suplemen zat besi dan / atau makanan tambahan asid folik tambahan kepada vitamin pranatal anda. Doktor juga mungkin akan mengesyorkan anda menambah lebih banyak makanan yang kaya dengan zat besi dan asid folik untuk diet anda. Di samping itu, anda akan diminta menjalani ujian…

Baca Lagi →

Siri 1 Anemia: Punca dan Gejala Semasa Hamil

Sebelum hamil, anda mungkin tertanya-tanya Hb tu ape yer? Ia merupakan bacaan hemoglobin untuk menentukan ibu tak mengalami anemia/ kurang darah. Bacaan yang normal bagi ibu mengandung ialah pada julat: 11-12 g/dl (gram per deciliter). Apabila hamil, anda mungkin mengalami anemia. Anemia menyebabkan darah anda tidak mempunyai sel-sel darah merah yang cukup untuk membawa oksigen ke tisu-tisu badan dan bayi anda.…

Baca Lagi →

10 Tips Pemakanan Mudah Untuk Tingkatkan Susu Ibu

Alhamdulillah, congrates atas kelahiran baby baru Kak Danita ucapkan. Mesti sangat-sangat excited dengan kehadiran orang baru kan? Seboleh-bolehnya 100% tumpuan diberikan buat si comel tersayang. Semua yang terbaik nak diberikan untuknya. Begitu juga dengan penyusuan, umum mengetahui, makanan terbaik bagi bayi adalah susu ibu secara ekslusif untuk 6 bulan pertama. Kemudian penyususan dan makanan tambahan…

Baca Lagi →

Page 6 of 8